معبد دبود اسپانیا؛ آشنایی فرهنگ مدرن با اسطوره مصر باستان

معبد دبود اسپانیا؛ آشنایی فرهنگ مدرن با اسطوره مصر باستان

معبد دبود (Temple of Debod) یادگاری باشکوه از مصر باستان که در قلب اسپانیا، مادرید قرار دارد. اثر تاریخی دبود مادرید، نماد آشتی فرهنگ با اسطوره‌های کهن مصر است؛ پلی میان دو فرهنگ مختلف که تاریخ غنی مصر را با مدرنیته اسپانیا پیوند می‌دهد.

معبد دبود اسپانیا، قرن دوم پیش از میلاد «مرکزی برای پرستش» بود. معماری پیچیده و تزیینات معبد، بازدیدکنندگان را به دنیای افسانه‌ای هنر و اسطوره می‌فرستد.د دبود نه‌تنها یک گنجینه‌ی باستانی، بلکه اثر باستانی معبد دبود سال 1968 از مصر به اسپانیا انتقال داده شد.

دولت اسپانیا چنین اقدامی را حفاظت از میراث فرهنگی و نمایش زیبایی‌های معبد اسطوره‌ای دبود به جهانیان اعلام کرد. امروز و در این مقاله از صوفی‌گشت با معبد دبود آَشنا می‌شویم؛ بیایید تا ضمن گشت‌وگذار در محوطه‌ معبد و ردشدن از پارک‌های اطرافش، روایت زیبا و جذاب اثر تاریخی دبود مادرید را بخوانیم.

تاریخچه‌ معبد دبود؛ جایی که تاریخ زنده می‌شود

تاریخچه‌ معبد دبود؛ جایی که تاریخ زنده می‌شود

معبد دبود اسپانیا وقف «الهه عشق و مادرانگی» ایزیس (Isis) است. ساختمان بنای تاریخی دبود حوالی رود نیل (Nile) و در منطقه‌ای به نام «دِبود» ساخته شد. در دوران حکومت فراعنه مصر، دبود جزو مهم‌ترین مکان‌های مقدس به‌شمار می‌رفت تا اینکه دهه ۱۹۶۰ سد آسوان (Aswan Dam)برای کنترل سیلاب‌ها، تولید انرژی برق و تأمین آب کشاورزی و شرب کنار رود نیل ساخته شد.

پس از بهره‌برداری از سد آسوان، دیگر نمی‌شد اثر تاریخی دبود را در مصر نگهداری کرد؛ بنابراین هشت‌سال پس از ساخت و بهره‌‎برداری سد آسوان، «دبود» با هدف احترام به اسطوره‌های مصر باستان و پاسداشت فرهنگ و هنر از سوی دولت مصر به اسپانیا اهدا شد.

چرایی انتقال دبود به اسپانیا؛ نگین مصر در انگشتری اسپانیا

علت انتخاب اسپانیا به‌عنوان مکان جدید دبود، فعالیت‌های فرهنگی و تلاش‌های زیاد دولت اسپانیا برای حفظ آثار باستانی جهان است. البته عوامل زیر در انتخاب اسپانیا به‌عنوان خانه دوم معبد دبود نقش به‌سزایی داشت:

  1. کمک‌های اسپانیا به مصر: دهه 1960، اسپانیا با هدف «کمک به کشورهای دارای پیشینه تاریخی و فرهنگی» حمایت‌های مالی و فنی برای ساخت سد آسوان به مصر فرستاد. اقدام‌هایی که اسپانیا و مصر را به هم نزدیک کرد.
  2. هدیه گرانقدر مصر به نشانه تشکر: دولت مصر تصمیم گرفت به نشانه قدردانی و احترام، معبد باستانی دبود را به اسپانیا اهدا کند.
  3. خانه جدید دبود؛ مادرید: دولت اسپانیا پس از دریافت دبود سعی کرد تا مکانی مناسب برای نگهداری اثر باستانی اهدایی مصر پیدا کند که بهترین گزینه، مادرید پایتخت فرهنگی و گردشگری اسپانیا بود.
  4. ترویج فرهنگ مصر باستان: انتقال معبد دبود به اسپانیا فرصتی برای آشنا کردن مردم با تاریخ و فرهنگ مصر باستان شد. به‌تدریج، گردشگری فرهنگی در مادرید رونق گرفت.

داستان وقف الهه ایزیس در معبد دبود

معبد دبود از ابتدا به احترام ایزیس (Isis)، ایزدبانوی عشق و مادرانگی در مصر باستان ساخته شد. «ایزیس» در باورهای مصری نقشی بسیار پررنگ داشت؛ نیایشگاهی اختصاصی برای الهه و تقدیم هدایا از سوی مردم به پای ایزدبانوی عشق و مادرنگی. هر قسمت از معبد دبود از دیوارهای هیروگلیف تا تندیس‌های فراعنه بر عمق ارادت مصریان به ایزیس گواهی می‌دهند. وقتی داستان وقف معبد دبود به الهه ایزیس را می‌‎خوانیم به دو نکته پی می‌بریم:

  1. عمق اعتقاد به باورهای مذهبی
  2. اهمیت و جایگاه ایزیس در زندگی روزمره مردم مصر.

معبد دبود با گذر زمان فقط مکانی برای عبادت نبود؛ بلکه نمادی از عشق و وفاداری به الهه‌ای شد که در افسانه‌های خود به حفاظت از خانواده و باروری زمین‌ها معروف بود. باستان‌شناسان و پژوهشگران فرهنگ و تمدن معتقدند معبد دبود با موقعیت خاص خود در کنار رود نیل نقطه‌ عطفی برای برگزاری مراسم مذهبی و جشن‌ها بود. در حال حاضر، معبد دبود اسپانیا یکی از مکان‌های جذاب گردشگری در شهر مادرید است. هر سال، گردشگران بسیاری از سراسر جهان برای تماشای هنر مصر باستان به معبد دبود مادرید می‌روند.

پله پله تا ملاقات خدایان در معبد دبود مادرید

پله پله تا ملاقات خدایان در معبد دبود مادرید

بازدید از معبد دبود مادرید تجربه‌ای استثنایی برای گردشگران است. شگفتی‌های بسیاری در جای‌جای دبود، گردشگران را به حیرت می‌اندازد؛ از معماری منحصربه‌فرد گرفته تا تابلوهای نقاشی دیواری و نقوش بی‌نظیر هیروگلیفی؛ هر گوشه از این معبد، سفری در تاریخ و فرهنگ مصر باستان است. معماری معبد دبود، تلفیقی از هنر مصری و تکنیک‌های باستانی است که به زیبایی در فضای مادرید جا گرفته و جلوه‌ای بی‌نظیر به این شهر بخشیده است.

معبد تاریخی دبود دو طبقه دارد که در هر طبقه گوشه‌ای از تاریخ و فرهنگ مصر را می‌بینیم.

طبقه اول: محل نگهداری تندیس‌های مصری و خدایان و الهه‌های باستان:

تماشای خدایان و الهه‌های باستان، یادآور عظمت و قدرت فرهنگی مصر باستان است. نورپردازی طبقه اول هم به سهم خود بی‌نظیر است؛ نور ملایم و دل‌نشینی که روی نقوش حکاکی شده و تزیینات رنگارنگ دیوارها می‌تابد فضایی معنوی و آرامش‌بخش ایجاد می‌کند. وقتی در طبقه اول قدم می‌زنید همزمان با شنیدن موسیقی آرام و نورهای ملایمی که به تندیس‌های خدایان و الهه‌های مصری تابیده، ناخودآگاه حس می‌کنید زمان ایستاده و شما در قلب مکانی باستانی قرار گرفته‌اید؛ جایی‌که خدایان به درخواست شما گوش می‌دهند و یا با هم در گفت‌وگو هستند.

طبقه اول معبد دبود اسپانیا، نمایشگر آیین، عبادت و مراسم مذهبی است که در معبد انجام می‌شد. ایزیس (Isis)ایزدبانوی عشق و مادرنگی هم با با شکوه و زیبایی خاصی تجسم شده است.

با دیدن سردیس‌ها و مجسمه‌های خدایان به عمق ارادت و عشق مردم مصر باستان به خدایان و کمک گرفتن از آنها در انجام کارهای روزمره‌شان، پی می‌بریم مثل:

  1. اوزیریس (Osiris):

    اوزیریس الهه زندگی پس از مرگ و کشاورزی است. خدای باروری و تجدید حیات. اوزیریس وظیفه داوری ارواح مردگان را بر عهده داشت و مردم معتقد بودند او خدایی است که می‌تواند آنها را به زندگی پس از مرگ هدایت کند.

  1. هُرُس (Horus):

    هُرُس، الهه آسمان و سلطنت؛ نگهبان مصر و حافظ مردم که به‌عنوان نماد قدرت و پیروزی شناخته می‌شود. هُرُس، در باور لشکریان، حامی فرعون‌ها و جنگجویان بود.

  2. سِت (Seth):

    ست، خدای بی‌نظمی و طوفان؛ دشمن اوزیریس و نماینده نیروهای شرّ و هرج و مرج؛ ست همچنین نماد تغییر و انتقال هم به حساب می‌آید و در برخی اسطوره‌ها به‌عنوان محافظ بیابان و محافظت از کاروان‌ها عمل می‌کند.

  3. حتور (Hathor):

    حَتور، الهه عشق، شادی و موسیقی؛ نماد زیبایی و باروری که در جشن‌ها و مراسم‌های مختلف، حضوری فعال داشت. حَتور معمولاً به شکل زنی با سر گاو نمایش داده می‌شود. وظیفه او کمک به مردم برای تجربه شادی و خوشبختی در زندگی است.

در انتهای طبقه اول پنجره‌ای بزرگ با نمایی خیره‌کننده از پارک و باغ‌های اطراف، شما را به دنیای مدرن بازمی‌گرداند. ترکیبی جالب از تاریخ و زیبایی طبیعی که احساس خاصی از پیوند زمان‌ها ایجاد می‌کند. وقتی به انتهای طبقه اول رسیدید و از پنجره فضای زیبای بیرون را تماشا کردید. کمی مکث کنید. دوباره برگردید و به تندیس‌های خدایان و الهه‌ها نگاهی بیندازید. تقابل فرهنگ باستانی با مدرنیته را به‌خوبی درک می‌کنید.

طبقه دوم موزه‌ای کوچک برای سفر به تاریخ

در طبقه دوم معبد دبود با آثار باستانی و تاریخ مصر باستان آشنا می‌شویم. دنیایی شگفت‌انگیز و جادویی از تاریخ و فرهنگ مصر باستان در محوطه‌ای بزرگ به نمایش درآمده است. با دیدن فضای بزرگ و آسمان‌نمایی که شما را احاطه کرده، احساس می‌کنید در دل یک معبد باستانی قرار دارید. دیوارهای سنگی محکم با نقش‌برجسته‌های زیبا و هنرمندانه، داستان‌های اساطیری و مذهبی را روایت می‌کنند و شما را به سفری در زمان می‌برند.

نقش نگاره‌ها و طراحی‌های دیواره معبد در طبقه دوم، لمس هنر و حس زیبایی‌شناسی است که در مصر باستان، رواج داشته. وقتی در طبقه دوم معبد دبود مادرید راه می‌روید به وضوح، قدرت، زیبایی، شکوه و اصالت فرهنگ مصر باستان را می‌بینید؛ آمیزه‌ای از هنر و معنویت.

دسترسی به معبد دبود مادرید؛ نکاتی برای گردشگران

دسترسی به معبد دبود مادرید؛ نکاتی برای گردشگران

قرار گرفتن معبد دبود در نزدیکی مرکز شهر مادرید عامل مهمی برای دسترسی آسان و سریع به آن است. اگر به مادرید اسپانیا می‌روید از راه‌های زیر خود را به معبود دبود برسانید:

1. مترو

راحت‌ترین و سریع‌ترین راه برای رسیدن به معبد دبود. به خط ۳ (خط سبز) در متروی اسپانیا بروید. و در ایستگاه Ópera، پیاده شودید. از ایستگاه اوپرا تا معبد حدود 800 متر فاصله است. (تقریباً معادل 10 دقیقه پیاده‌روی باتوجه‌به تند یا کند قدم برداشتن شما.)

انتخاب مترو دو مزیت دارد: 1. از شلوغی خیابان فاصله می‌گیرید. 2. هنگام پیاده‌روی تا معبد دبود، از دیدن مناظر زیبای اطراف‌تان، لذت می‌برید.

2. اتوبوس

شبکه اتوبوس‌رانی مادرید گزینه‌های خوبی برای دسترسی به معبد دبود ارائه می‌دهد. خطوط اتوبوس ۳۲، ۴۲ و ۷۲ شما را تا نزدیک معبد می‌رسانند. در اتوبوس شانس دیدن گردشگرانی از کشورهای دیگر را دارید چون اغلب گردشگرانی که تنها به اسپانیا سفر می‌کنند ترجیح می‌دهند با اتوبوس به جاهای مختلف بروند هم به‌خاطر مدیریت هزینه و هم دیدن خیابان‌ها و مغازه‌های مادرید.

3. دوچرخه

مادرید شهری دوچرخه‌دوست است؛ اگر دوچرخه‌سوار خوبی هستید و یا دوچرخه‌سواری دوست دارید از جایگاه‌های مخصوص، دوچرخه اجاره کنید و با پشت‌سرگذاشتن این مسیر به معبد دبود بروید:

  • مسیرتان را از خیابان معروف«گِران ویا» Gran Via آغاز کنید. (خیابانی پر از فروشگاه و رستوران‌های متنوع)
  • بعد وارد خیابان پِرِسیادوس Preciados شوید.(یکی از خیابان‌های محبوب در مادرید برای خرید کردن.)
  • از آن‌جا به سمت خیابان Mayor بروید.
  • این خیابان شما را به سمت میدان Plaza Mayor هدایت می‌کند.( کمی در میدان استراحت کنید. از یکی از کیوسک‌های دور میدان یک لیوان قهوه خوش عطر بخرید و همراه بیسکوییت میل کنید تا کمی انرژی بگیرید و به مسیر ادامه دهید.)
  • وقتی نفسی تازه کردید از میدان Plaza Mayor به سمت خیابان Bailén مسیرتان را ادامه دهید. این خیابان، مستقیم شما را به معبد دبود می‌رساند.
  1. پیاده‌روی

    اگر نزدیک منطقه مرکزی مادرید هستید پیاده‌روی گزینه مناسبی برای رسیدن به معبد دبود است. ویژگی و زیبایی پیاده‌روی در آن است که همراه قدم‌زدن، زیبایی‌های شهر و پارک‌های اطراف را می‌بینید و لذت می‌برید. (زمان پیاده‌روی 10 دقیقه)

مسیر پیاده‌روی

  • پیاده‌روی خود را از میدان زیبای Plaza de España (پلازا دِ اسپانیا) آغاز کنید. (مکانی پر از مجسمه‌ها و فواره‌های زیبا )
  • از آن‌جا وارد خیابان Calle de Ferraz (کال دِ فِراز) شوید.
  • در انتها به Parque del Oeste، (پارک دِل اوئِست) می‌رسید. (کمی در پارک بنشینید. زیبایی‌های طبیعی و آرامش‌بخش آن را ببینید. احیانا چند عکس یادگاری بگیرید (مکان فوق‌العاده‌ای برای عکس گرفتن یا استوری گذاشتن) سپس مسیر را ادامه دهید.
  • از پارک تا معبد دبود فاصله چندانی نیست. تابلوهایی که مسیر معبد را مشخص کرده‌اند به شما کمک می‌کند تا به‌راحتی به معبد دبود برسید.

بهشت اطراف معبد دبود؛دنیای رنگ، زیبایی و خاطره‌سازی

بهشت اطراف معبد دبود؛دنیای رنگ، زیبایی و خاطره‌سازی

اطراف معبد دبود جاذبه‌های گردشگری بسیاری وجود دارد که هر کدام از آن‌ها شما را به دنیای رنگ، زیبایی و خاطره‌سازی دعوت می‌کند. جاهایی که می‌‎توانید ساعت‌ها در آن‌جا بگردید. عکس بگیرید و لذت سفری زیبا به قلب اسپانیا را تجربه کنید.

یادمان سروانتس در مرکز میدان اسپانیا: یادبود میگوئل د سروانتس، نویسنده برجسته اسپانیایی، در کنار معبد دبود قرار دارد. یادبودی که با تندیس سروانتس و شخصیت‌های دن کیشوت و سانچو پانزا تزئین شده و یکی از جاذبه‌های تاریخی مادرید به حساب می‌آید.. دن کیشوت و سانچو پانزا دو شخصیت معروف از رمان دن کیشوت نوشته سروانتس هستند؛ دن کیشوت شوالیه‌ای خیالباف و آرمان‌گرا و سانچو خدمتکار واقع‌گرای اوست که همراه هم به ماجراجویی‌های طنزآمیز و فلسفی می‌پردازند. پس از دیدن یادمان سروانتس گشت‌گذاردر اطراف معبد دبود را ادامه دهید. از معبد چند قدم پیاده برودید تا به قصر سلطنتی مادرید برسید؛ قصری با شکوه و عظمت که معماری سلطنتی اسپانیا را به نمایش می‌گذارد و بازدید از آن تجربه‌ای فرهنگی و تاریخی در سفر به اسپانیاست.

باغ‌های ساباتینی (Sabatini Gardens) هم یکی دیگر از جاذبه‌های اطراف معبد دبود است که با طراحی منحصربه‌فردشان، فضای آرامش‌بخش و زیبایی را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌کنند. جایی برای آرامش و احیانا گرفتن عکس‌های یادگاری در محوطه بیرونی.

از باغ ساباتینی به پارک غربی مادرید (Parque del Oeste) بروید؛ پارکی وسیع و سرسبز که بهترین مکان برای قدم‌زدن و تفریح در فضای آزاد پس از بازدید از معبد دبود است. موزه‌ سرالبو (Cerralbo Museum) هم از جاذبه‌های اطراف معبد دبود با مجموعه‌های نفیسی که دارد شما را به دنیای هنر و تاریخ اسپانیا می‌برد.

قوانین بازدید از معبد دبود؛ آرام باشید تا خدایان را خشمگین نکنید

بازدید از معبد دبود قوانین و شرایط خاصی دارد. اگر می‌خواهید در آرامش از زیبایی‌های معبد دبود لذت ببرید بهتر است این نکات را رعایت کنید:

  • رعایت سکوت و احترام به فضا

در معبد دبود آرام حرف بزنید. به‌هیچ‌وجه صدایتان را بالا نبرید حتی برای صدا کردن یکدیگر. زنگ تلفن‌ همراهتان را کم کنید. آرام قدم بردارید. این موارد برای احترام به خدایانی است که تندیس آنها در جای جای معبد به چشم می‌‌خورد.

  • عکاسی بدون فلش

برای جلوگیری از آسیب به نقوش دیواری و باستانی، استفاده از فلش در فضای داخلی معبد ممنوع است.

  • عدم استفاده از سه‌پایه و تجهیزات حرفه‌ای

عکاسی با تجهیزات سنگین مانند سه‌پایه یا لوازم حرفه‌ای به علت محدودیت‌های فضایی و جلوگیری از ایجاد مزاحمت در رفت‌وآمد بازدیدکنندگان ممنوع است.

  • عکاسی برای استفاده شخصی

در معبد دبود و کنار پنجره‌ها یا دیوارهای معماری‌شده می‌توانید عکس شخصی بگیرید (بدون فلش) اما عکاسی یا تصویربرداری برای اهداف تجاری، به مجوزهای مخصوص نیاز دارد.

  • ساعت خاص برای بازدید

بهترین زمان برای بازدید از معبد دبود ساعت‌های ابتدایی صبح و یا غروب است؛ صبح به‌خاطر خلوتی فضا که فرصت دارید با آرامش بیشتری معبد را ببینید؛ غروب به‌خاطر تابش نور خورشید و انعکاس آن از پنجره‌ها به داخل که فضایی رمانتیک به وجود می‌آورد. تابش نور نارنجی و سرخ غروب روی اشیا، دیوارها و کف معبد دبود حس قدم‌زدن واقعی در مکانی اساطیری و تاریخی را به گردشگران منتقل می‌کند.

ساعت‌های فعالیت معبد دبود:

  • سه‌شنبه تا یکشنبه: از ۱۰ صبح تا ۸ شب
  • دوشنبه‌ها: تعطیل

با این حال، زمان بازبودن معبد باتوجه‌به فصل یا مناسبت‌های خاص تغییر می‌کند؛ بنابراین بهتر است پیش از بازدید زمان‌بندی دقیق را از وب‌سایت رسمی یا مراکز گردشگری مادرید بررسی کنید. قوانین معبد دبود کمک می‌کند تا ضمن لذت بردن از فضای تاریخی معبد، اثری چنین ارزشمند برای نسل‌های آینده نیز به یادگار بماند.

معبد دبود سفری از کنار نیل در مصر تا زیبایی مادرید در اسپانیا

معبد دبود سفری از کنار نیل در مصر تا زیبایی مادرید در اسپانیا

معبد دبود، گنجینه‌ای شگفت‌انگیز از مصر باستان در دل اسپانیاست که شما را به سفری پر رمز و راز از نیل تا مادرید می‌برد. دبود که سال‌ها بر کرانه نیل آرام گرفته بود حالا با آمدن به قلب اسپانیا، جلوه‌ای از تمدن مصر باستان را در اروپا به نمایش می‌گذارد. بازدید از معبد دبود مادرید، تجربه‌ای بی‌نظیر از تاریخ و فرهنگ سرزمین فراعنه است. آشنا شدن با زیبایی‌های معماری و تابلوهای هیروگلیفی که در فضای معبد جای گرفته‌اند.

از هر زاویه‌ای که به معبد دبود اسپانیا نگاه کنید انگار قطعه‌ای از تاریخ به تصویر کشیده شده است. تابش نور گرم و طبیعی غروب بر ستون‌ها و دیواره‌های بنای باستانی دبود زیبایی آن را چند برابر می‌کند. در طبقه دوم معبد و کنار پنجره‌های بلند، نمایی فراموش‌نشدنی از مادرید و پارک غربی پیش چشمتان دارید.

بنای اساطیری دبود یکی از پرطرفدارترین جاذبه‌های توریستی اسپانیاست؛ هر سال هزاران بازدیدکننده از سراسر جهان به دبود مادرید می‌آیند. لحظه‌ای را تصور کنید که بلیت سفرتان را در دست دارید و به سمت مادرید پرواز می‌کنید. وقتی به مادرید رسیدید خود را برای کشف تاریخ کهن و شگفتی‌های معبد دبود آماده‌ کنید. نگینی که به زیبایی بر انگشتری اسپانیا آرام گرفته است.

حتما پرسش شما هم هست

  1. معبد دبود کجاست؟

    معبد دبود در شهر مادرید و در نزدیکی قصر سلطنتی مادرید و یادمان سروانتس قرار دارد.

  2. آیا بازدید از معبد دبود رایگان است؟

    بله، بازدید از معبد دبود رایگان است، اما زمان بازدید به ساعات خاصی محدود می‌شود.

  3. آیا عکاسی در داخل معبد دبود مجاز است؟

    قوانین بازدید از معبد دبود اجازه عکاسی بدون فلش را می‌دهد، اما بهتر است با قوانین به‌روز مطلع شوید.

دیدگاه‌ها
{{name.error}}
{{email.error}}
{{commentMessage.error}}